ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΑΝΑΓΡΑΣ | Η ΑΡΧΗ ΕΝΟΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΜΕΝΤΙΟΥΜ

Άγγελος Τανάγρας

Η αρχή ενός αληθινού μέντιουμ

Ένα σύντομο αφιέρωμα στον σπουδαίο ερευνητή που πιστοποίησε την 1η Γενιά μας, το σπουδαίο μέντιουμ Νανά Λέοντος Λιαποπούλου                

   Περί ''τον μικρόν κύκλον των γήινων υποθέσεων του''


Η παρούσα ανάρτηση δεν αποτελεί απόπειρα συσχέτισης του προσώπου μου με την Εταιρία Ψυχικών Ερευνών του Άγγελου Τανάγρα ή τον ίδιο, αλλά τιμώντας την ''Κυρία Νανά'', μου δίνεται το προνόμιο και η τιμή να παρουσιάσω συντόμως και για ιστορικούς λόγους, την παρουσία ανάμεσά μας, ενός ανθρώπου που δεν υπήρξε αλάνθαστος, αλλά κατάφερε να "μαγνητίσει'' διεθνώς, μεγάλες προσωπικότητες, του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, και μαζί τους να επιχειρήσει μέσα σε επιστημονικά πάντα πλαίσια, να χτίσει κάτι πρωτόγνωρο (μέχρι σήμερα) για τα ελληνικά δεδομένα, στον τομέα της υπέρβασης της "βολικής'' κατεστημένης γνώσης.
Υπήρξαν σωστά τα θεωρήματα του;

Σε μία εποχή που περιείχε έναν Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο με τα γνωστά δραματικά πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν, και οδήγησαν ακόμα πιο πίσω μία Ελλάδα, που από την εποχή των πυθίων αλλά και της γέννησης της επιστημονικής σκέψης, δεν εστάθη παρά μόνο μία δύο φορές στο ύψος των περιστάσεων και μόνο σε στιγμές που κρινόταν κυριολεκτικά η ύπαρξη της, σε μία τέτοια εποχή και σε μία τέτοια Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει και να παράγει διανοητικούς καρπούς ή επιστημονική μελέτη του Τανάγρα και των συνεργατών του, καρπούς που σήμερα πια θα ξέραμε την "πραγματική θρεπτική αξία τους".
Σε κάθε περίπτωση ήταν ''μικρός'' ο άνθρωπος αλλά μεγάλη η σκιά του.
                                                                                        
 Σοφία Ρονιώτη 

  Καρλ Γκούσταβ Γιουνγκ  (1875 - 1961)







 “Δεν θα επιδείξω τη μοντέρνα ηλιθιότητα
 να θεωρώ απάτη οτιδήποτε δεν μπορώ να εξηγήσω”.






                                   

Όνομα:  Άγγελος Ευαγγελίδης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο Τανάγρας) 1877 - 1971

Σπουδές:  Ιατρική (Ελλάδα-Γερμανία)
Επάγγελμα: Στρατιωτικός Ιατρός (αποστράτευση με τον βαθμό Γενικού Αρχιάτρου)

Το 1882 ιδρύεται η Βρετανική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών στο Λονδίνο
Το 1923 ιδρύεται στα ίδια πρότυπα στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών με πρόεδρο τον Άγγελο Τανάγρα.



Σκοπός της η μελέτη και καταγραφή των ψυχικών φαινομένων αυστηρά μέσω των επιστημονικών κριτηρίων της εποχής.

Επιστημονικοί Συνεργάτες: 
Ακαδημαϊκοί
Αρχίατροι
Ψυχίατροι
Ψυχολόγοι
Χημικοί
Φυσικοί
Βιολόγοι κ.ά




Χορηγός εταιρίας:
Αλεξάνδρα Χωρεμή-Μπενάκη (οικογένεια Μπενάκη)

Μἐλοι:
Παύλος Νιρβάνας (Αρχίατρος Ναυτικής Ακαδημίας)
Κ. Καλυβίτης (Διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας)
Α. Φιλαδελφεύς (Έφορος Αρχαιοτήτων)
Άγγελος Σικελιανός
Παναγιώτης Βλαστός (Πανεπιστημιακός)
Ανρί Μπερξτόν
Σίγκμουντ Φρόϋντ
Μαρί Σκλοντόφσκα-Κιουρί
Άλμπερτ Αϊνστάιν κ.ά


1928. Πραγματοποίηση πειραμάτων "Τηλεπάθειας μακράς αποστάσεως" μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Παρισιού με μεγάλη επιτυχία.

1929. Παράδοση μαθημάτων πειραματικής τηλεπάθειας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδος με τον καθηγητή Βορέα.

1933. Στο πρόγραμμα σπουδών του πανεπιστημίου εντάσσεται η μελέτη, σειράς ψυχικών φαινομένων.


Ο Τανάγρας, ήταν υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και φρόντιζε να το δείχνει στις υψηλές επαφές του στο εξωτερικό. Ως νέος συμμετείχε στην κρητική επανάσταση του 1896 και αργότερα ήταν παρόν στην Μικρασιατική καταστροφή, αλλά υπήρξε και αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του πρωθυπουργού Δηλιγιάννη (1905).
Ήταν λογοτέχνης με πλούσιο έργο και αμφιλεγόμενες κριτικές. Στον γραπτό λόγο του δεν ξέχναγε να εντάξει δυσνόητες μεταφυσικές αναφορές. Παρ' .όλα αυτά το ελληνικό κράτος τον εβράβευσε επανειλημμένως για το συγγραφικό του έργο που του απέφερε αξιοσημείωτα κέρδη.
Υπήρξε λάτρης των γυναικών αλλά η οικογένεια δεν χώρεσε στην ζωή του.
Η εκκλησία δεν ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του, καθώς η σχέση του με την επιστήμη υπήρξε ιδιαιτέρως σκανδαλώδη και ο κριτικός λόγος επικίνδυνα αιχμηρός.
Ο ''Ὀλυμπος'' της επιστημονικής μελέτης του υπήρξε η ''Θεωρία της Ψυχοβολίας''.
Ήταν ουσιαστικά,η επιστημονική προσπάθεια εξήγησης της ''Πρόβλεψης'' μέσω του φαινομένου της τηλεκίνησης, θεωρία που Έλληνες ακαδημαϊκοί της εποχής θεώρησαν ότι σφετερίστηκε ο πατέρας της παραψυχολογίας   Dr. J. B. Rhine, συντάσσοντας επιστολή διαμαρτυρίας στα γαλλικά κατηγορώντας τον για λογοκλοπή.

Ο Κόμης Maurice Maeterlinck (βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας το 1911) αναφερόμενος στην θεωρία του Τανάγρα την αποκάλεσε "Η Αλήθεια του Μέλλοντος"...

Το μέλλον όμως για τον Τανάγρα δεν ήρθε πάνω στο άρμα της δόξας, αλλά σύρθηκε ματωμένο μέχρι το κατώφλι της γέρικης στο σαρκίο ζωής του, για να επιβεβαιώσει γι άλλη μία φορά πως οι ασθένειες της Ελλάδας των τελευταίων δύο χιλάδων ετών είναι εδώ ''ενωμένες δυνατές''.

Όπως είπε προς το τέλος ο δυνατός νους με την αργή πια γλώσσα: 

«Εγώ φεύγω με τη θλίψη ότι το έργο μου, η ίδρυση της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, ερευνών αυστηρώς επιστημονικών, υπήρξε πρόωρος διά τον τόπο μας, όπου το πλείστον ή αδιαφορεί ή εξακολουθεί να ενδιαφέρεται διά εντυπωσιακάς παρεξηγήσεις των ψυχικών φαινομένων και αυταπάτας δήθεν επικοινωνιών με πνεύματα νεκρών.
Κρίμα εις την προσπάθειαν διά εν έθνος με την κληρονομίαν των Πυθίων και των Μαντείων, το οποίο έπρεπε να προηγήται επί του πεδίου αυτού» 



Και ολοκληρώνει αυτήν την τελευταία συνέντευξη του εν έτει 1969, στο γυμνό δωμάτιο της οικίας του επί της οδού  Επτανήσου λέγοντας:

«Εγώ πάντως πεθαίνω ευχαριστημένος, γιατί έδειξα στην σύγχρονη Ελλάδα τον δρόμο των Πυθίων
.Οσοι με αγαπούσαν εις τη ζωήν αυτήν, ας χαρούν διά την απολύτρωση μου από την τυρρανία της ύλης, από το θλιβερό αυτό σαρκίον, το οποίο με εβασάνισε αισθητικώς και σωματικώς, όσους ολίγους από των παιδικών μου ετών…»


Μέσα στον εικονιζόμενο φάκελο βρίσκονται τα απομνημονεύματα του ανθρώπου που η χώρα που λάτρεψε, δεν εστάθη ικανή να τα κρατήσει, με αποτέλεσμα να ''φυλάσσονται''  στο ίδρυμα παραψυχολογίας (Parapsychology Foundation) της Νέας Υόρκης.



Από τους θησαυρούς που μπορεί να κρύβονται σε αυτό το φάκελο ο σημαντικότερος ίσως να είναι το απαύγασμα της επιστημονικής σκαπάνης του Τανάγρα, που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν:

Αφήνω λοιπόν το βασανισμένο αυτό σαρκίον, πιστεύων ακραδάντως και μόνο εις την θρησκείαν της επιστήμης, οία διεμορφώθη μετά την ανακάλυψιν της ραδιενέργειας και της διασπάσεως του ατόμου. Δηλαδή, την ταυτότητα της ύλης και ενέργειας. Ο εστί την εν τη πραγματικότητα ανυπαρξία της ύλης με το μέγα συμπέρασμα καταρρίψεως των υλιστικών θεωριών και την πειραματικήν απόδειξην υπάρξεως μιας παντοδύναμου και πάνσοφου δημιουργικής δυνάμεως, μη εχούσης τίποτε το ανθρώπινο και αποτελούσης το σύμπαν και όλα τας μορφάς της ζωής εμψύχου και μη υπό μορφήν ηλεκτρικής πυκνώσεως πρωτονίων και ηλεκτρονίων».








Η Πρόβλεψη...Σοφία Ρονιώτη
http://provlepseissofias.blogspot.gr/2015/05/normal-0-false-false-false-el-x-none-x.html





Πηγές: 
el.wikipedia.org/wiki/Άγγελος_Τανάγρας
www.metafysiko.gr › Παραψυχολογία (Παραφυσικό και Επιστήμη)
www.newsbeast.gr/.../ta-peiramata-tilepatheias-kai-allon-psuhikon-faino...
www.livepedia.gr/index.php/Τανάγρας_Άγγελος

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΕΤΣΙ ΞΑΦΝΙΚΑ...