Freud | ΦΑΛΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ


Από τη Σοφία Ρονιώτη
Κατά το  φαλλικό στάδιο (4ος - 5ος χρόνος), τα αισθήματα και οι διεγέρσεις που πυροδοτούνται από τα γεννητικά όργανα των παιδιών όπως και από τις μεταξύ τους διαφορές (πέος για το αγόρι – έλλειψη πέους για το κορίτσι) διαμορφώνουν το οπτικό πρίσμα μέσα από το οποίο θα ειδωθεί η ύπαρξη τους και κυρίως η σχέση με τους γονείς τους.
 
Στη φάση αυτή αναπτύσσεται μια έλξη προς τον γονέα
του αντίθετου φύλλου.
Το αγόρι θα θελήσει να πάρει την θέση του πατέρα δίπλα στην μητέρα, μία συμπεριφορά που ορίζεται ως Οιδιπόδειο σύμπλεγμα και μεγιστοποιεί τον φόβο του ευνουχισμού στο παιδί από τον πατέρα, για λόγους ζήλειας και εκδίκησης.
Αντίστοιχα το κορίτσι θα θελήσει να πάρει την θέση της μητέρας δίπλα στο πατέρα, μία συμπεριφορά που ορίζεται από τον Carl Jung, μαθητή του Freud, ως το σύνδρομο της Ηλέκτρας. Επιπροσθέτως το κορίτσι κατηγορεί την μητέρα της για την έλλειψη πέους (φθόνο του πέους), μία έλλειψη που θεωρεί ότι μπορεί να διορθώσει με την απόκτηση ενός παιδιού με τον πατέρα.    

Η επιθυμία αντικατάστασης, του γονέα του ιδίου φύλου από το παιδί, ο Freud την ορίζει ως καθαρά σεξουαλική.
Η εσωτερική σύγκρουση του παιδιού (επιθυμία για τον γονέα του αντίθετου φύλου – φόβος τιμωρίας από το γονέα του ιδίου φύλου) εξαφανίζεται μέσω της ταύτισης, μιας διαδικασίας κατά την οποία το παιδί θα συνειδητοποιήσει ότι είναι αδύνατο να κερδίσει το γονέα του άλλου φύλου και θα επιδιώξει να ταυτιστεί, να γίνει όμοιος δηλαδή με το γονέα του ιδίου φύλου.

Η ανάπτυξη της ταύτισης είναι ιδιαιτέρως σημαντική και αποτελεί μοχλό για τη λύση του Οιδιπόδειου συμπλέγματος.
Για το αγόρι όπως και για το κορίτσι η ενεργοποίηση αυτής της διαδικασίας γίνεται με το φόβο.
Το φόβο του ευνουχισμού για το αγόρι και τέλος, το φόβο της απώλειας της αγάπης της μητέρας, για το κορίτσι.


*
Τα κείμενα με ετικέτα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, είναι της Σοφίας Ρονιώτη και ανήκουν στο Προβλέψεις Σοφίας, όπως και όλα τα κείμενα του ιστολογίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις