ROGERS | ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ | ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ




Ο τρόπος ανταπόκρισης των γονέων, στην ανάγκη που αναπτύσσει το άτομο από την παιδική του ηλικία, για αγάπη και εκτίμηση, οδηγεί στην ύπαρξη μίας ισχυρής και δημιουργικής αυτοεκτίμησης ή στον πρόωρο τραυματισμό αυτής, με συνέπεια την εκδήλωση συναισθηματικής αστάθειας και επιθετικότητας, συμπεριφορές που σε κάθε περίπτωση, δρουν ανασταλτικά, συναισθηματικά και διανοητικά.
Βάση των προηγουμένων τεκμαίρεται ότι η έννοια της ανάγκης για θετική αναγνώριση που διατύπωσε ο Rogers είναι έννοια καθοριστικής σημασίας για την
εξέλιξη του βρέφους σε ισορροπημένο άτομο. Οι γονείς είναι αυτοί, κατά κύριο λόγο, που θα εκπληρώσουν ή όχι αυτήν την ανάγκη.
Η συμπεριφορά αποδοχής του παιδιού από τον γονέα είναι το κλειδί για την υγιή ψυχολογική ανάπτυξη του. Έχει διαπιστωθεί πως η διαλλακτική αντιμετώπιση του παιδιού από τους γονείς ενισχύει την διανοητική του ικανότητα και την φαντασία του, προσδίδοντάς του αυτοπεποίθηση, και σιγουριά. Στην περίπτωση που το παιδί αντιμετωπίσει την απόρριψη από τους γονείς, και αναγκαστεί να λειτουργήσει μέσα σε ένα άκαμπτο πλαίσιο συμπεριφοράς που συχνά  επιφέρει ποινές τότε παρατηρείται ανάπτυξη συναισθηματικής ατολμίας εξαιτίας του φόβου της μη αποδοχής ή ακόμα και η ακριβώς αντίθετη συμπεριφορά της επιθετικότητας. Το παιδί που θα μεγαλώσει ξέροντας πως η κριτική που δέχεται δεν αφορά το ίδιο ως άτομο αλλά αφορά λανθασμένες συμπεριφορές και σκοπό έχει την βελτίωση του μέσα σε ένα πλαίσιο θετικής αναγνώρισης, δεν θα φοβάται να εκφραστεί και θα νοιώθει πιο ευχαριστημένο και σίγουρο, σε αντίθεση με ένα παιδί που σε κάθε λάθος του, θα δεχτεί από τους γονείς του προσωπικούς, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και θα έχει ως αποτέλεσμα το αίσθημα ανασφάλειας .
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως ο βαθμός αποδοχής των παιδιών από τους γονείς, αντικατοπτρίζει το βαθμό αποδοχής του ιδίου του εαυτού τους από αυτούς.

Συνηθέστερα αυτό συμβαίνει μεταξύ μητέρας και κόρης καθώς πολλές φορές οι μητέρες που δεν αποδέχονται τον εαυτό τους προβάλουν αυτήν τη συμπεριφορά στα παιδιά τους και φυσικά αυτά στα δικά τους και ούτω καθεξής. Η ύπαρξη αυτού του βρόχου συμπεριφοράς, τονίζει ακόμα περισσότερο την ανάγκη θετικής αναγνώρισης προς το παιδί έτσι ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους προβολές που οδηγούν σε ατέρμονες ατραπούς δυσλειτουργικής συμπεριφοράς.  


 *
Τα κείμενα με ετικέτα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, είναι της Σοφίας Ρονιώτη και ανήκουν στο Προβλέψεις Σοφίας, όπως και όλα τα κείμενα του ιστολογίου.
     

Δημοφιλείς αναρτήσεις