John Bowlby | ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗΣ




Η έρευνα έχει δείξει ότι το είδος της σχέσης προσκόλλησης που θα αναπτύξει ένα άτομο από την παιδική του ηλικία, είναι αυτό που θα αποτελέσει το βασικό πυλώνα, για την επίτευξη υγιούς ή μη, συναισθηματικής, πνευματικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας σχέσης προσκόλλησης, σύμφωνα με τον Bowlby, που ανέπτυξε  αυτήν τη θεωρία, είναι αυτή που
αναπτύσσει το παιδί από την βρεφική του ηλικία, με το άτομο που του παρέχει φροντίδα και το οποίο κατά κανόνα, είναι η μητέρα. Μέσω του συμπεριφορικού συστήματος προσκόλλησης και αργότερα με τον συσχετισμό των νοητικών εικόνων της μητέρας (φροντιστού) με τα παραγόμενα συναισθήματα, έχουμε την πρώτη εκδήλωση της έμφυτης ικανότητας προσκόλλησης του ατόμου.
Αν η μητέρα καταφέρει να δώσει στο παιδί την απαραίτητη φροντίδα χωρίς την δημιουργία της αίσθησης σε αυτό, της απόλυτης εξάρτησης του από την φυσική της παρουσία, τότε βαδίζουμε για την δημιουργία μίας υγιούς σχέσης προσκόλλησης που θα συμβάλλει τα μέγιστά στην ορθή ένταξή του, σε ένα πλαίσιο θετικά ενεργητικής, κοινωνικής συμπεριφοράς.
Στην περίπτωση της μη ασφαλούς προσκόλλησης το παιδί είναι απόλυτα εξαρτημένο από την μητέρα και το αίσθημα της απώλειας και της εγκατάλειψης παραμονεύει σε κάθε απουσία της, μικρής ή μεγαλύτερης, γεγονός που λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας, υγιούς κοινωνικής συμπεριφοράς.
Η υγιής σχέση προσκόλλησης πρέπει να είναι πάντα το ζητούμενο, καθώς είναι μία ικανότητα που εξελίσσεται με το πέρασμα του χρόνου και την εμπειρία του ατόμου, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του, εντός της κοινωνίας. 


   *
Τα κείμενα με ετικέτα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, είναι της Σοφίας Ρονιώτη και ανήκουν στο Προβλέψεις Σοφίας, όπως και όλα τα κείμενα του ιστολογίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις